30 dagen gezondheidsreis India Himalaya

Dertig dagen ayurveda, meditatie en yoga in India: ben jij klaar voor de ultieme gezondheidsreis? Ik nodig je uit af te reizen naar Bhole Baba, een specialistisch gezondheidscentrum in de schitterende omgeving van het Himalayagebergte. Daar ontvang je ayurvedische behandelingen in een kuur die leidt tot rust, revitalisering en een herstelde balans tussen lichaam en geest.

 • Wat: 30 dagen gezondheidsreis India, bestaande uit yoga, meditatie, ayurvedische behandelingen.
 • Wanneer:
  Data 2023: 6 april – 5 mei / 10 juli – 9 augustus
 • Waar: Ashram Anandapuri bij Bhole Baba Ayurvedic Hospital and Research Centre, Chilianaula (Kumaon, Uttaranchal)
 • Deelnemers: ca. 15
 • Kosten: €2.395,-

Overzicht van de reis

We vertrekken ’s middags vanaf Schiphol voor de gezondheidsreis naar India. Doel is een maandlange retraite in het Indiase dorpje Chilianaula (KumaonUttaranchal), dichtbij de grens met Tibet en Nepal. Dit gebied is spiritueel zeer interessant en heeft bovendien talloze gunstige gezondheidsvoordelen.

Dag 2: Komen we aan in Delhi. Daar nemen we de auto richting de Himalaya en gaan we de bergen in naar Chilianaula, dat op 1900 meter hoogte ligt. We verblijven daar in Ashram Anandapuri vlak naast Bhole Baba Ayurvedic Hospital and Research Centre, dat gespecialiseerd is in holistische behandeling door middel van ayurveda, yoga en meditatie. Het ziekenhuis behandelt bovendien dagelijks arme Indiërs met een staaroperatie. Met de opbrengst van de mensen van de gezondheidsreis is het centrum in staat weer een aantal mensen gratis van ‘nieuwe ogen’ te voorzien. (Kijk hier voor meer informatie en om donateur te worden)

Dag 3: Start de voorbereiding en enkele dagen later begint de kuur. In de drie weken daarop doorgaan we een proces van ontgiften, diepe reiniging van de organen en revitalisering. Het dagritme verloopt gestructureerd in Bhole Baba, met vaste tijdstippen voor de ayurvedische behandelingen, yoga, meditatie, thee, eten en rust. Er zal in de rustmomenten ook gelegenheid zijn om te genieten van de prachtige omgeving, die gekenmerkt wordt door Himalayabergtoppen, uitbundige natuur en duizenden jaren oude tempels en -bedevaartsplekken.

Dag 29: Vertrekken we weer richting Delhi, waarna we op dag 30 weer in Nederland aankomen op Schiphol. Bekijk beneden op deze pagina het uitgebreide programma, eerst volgt meer uitleg over ayurveda en panchakarma.

bg-1
Ayurveda

Betekenis ayurveda

We gaan naar India omdat daar de oorsprong en meeste kennis ligt van de ayurveda. De ayurveda is een systeem van traditionele geneeskunst van zo’n 5000 tot 6000 jaar oud. Volgens de ayurveda ontstaat een ziekte eerst in de geest en manifesteert deze zich pas na herhaald genegeerd te worden in het lichaam. De ayurveda stelt dat het lichaam gehoorzaamt aan de geest, omdat deze regisseur is van de energieën die het lichaam doen leven. Gezamenlijk worden die energieën aangeduid als de ziel.

Volgens de ayurveda is onze natuurlijke staat van zijn een van gezondheid, geluk en een gevoel van innerlijk welbevinden. Dit betekent een lichaam vrij van gifstoffen, een kalme geest, rustige en opgewekte emoties, afvalstoffen die efficiënt worden verwerkt en organen die normaal functioneren. Stress en een ongezond leven leiden echter tot ophoping van gifstoffen in onze fysieke en mentale systemen, waardoor de werking van het lichaam juist verslechtert en het risico van (ernstige) ziekte om de hoek komt kijken.

De ayurvedische behandelwijze bestaat uit het bepalen van de ideale energieverdeling van de patiënt bij de geboorte (prakriti), het achterhalen van de precieze energie-onevenwichtigheid (vikriti), waar deze onevenwichtigheid vandaan kwam, en in een zachtaardig programma de energiebalans weer te herstellen. De ayurveda vertrouwt daarbij op het eigen herstellend vermogen van de mens.

 Twee keer per dag yogales

Bij het bepalen van de vikriti baseert de ayurveda zich op het principe van de dosha. Dosha’s zijn de energieën die elk individu vormen en verschillende fysiologische functies hebben in het lichaam. Balans of imbalans van elke dosha kunnen zich op verschillende manieren uiten. Er worden drie dosha’s onderscheiden. Elke persoon heeft een unieke combinatie van dosha’s, de meest dominante bepaalt de prakriti van de persoon.

 1. Vata dosha: de energie die lichaamsfuncties controleert die met beweging te maken hebben, zoals bloedsomloop, ademhaling en je hartslag.
  – In balans: er is creativiteit en vitaliteit.
  – Uit balans: er kunnen angst en zorgen optreden.
 2. Pitta dosha: de energie die de metabolistische systemen controleert, zoals spijsvertering, opname van voedingsstoffen en je lichaamstemperatuur.
  – In balans: leidt tot tevredenheid en intelligentie.
  – Uit balans: kan zweren en woede veroorzaken.
 3. Kapha dosha: dit is de energie die de groei in het lichaam verzorgt. Ze levert water aan alle lichaamsdelen, de huid hydrateert en het immuunsysteem onderhoudt.
  – In balans: uit zich in liefde en vergeving.
  – Uit balans: kan leiden tot onveilig gevoel en jaloezie.

Panchakarma-kuur

Ayurvedische behandelingen zijn erop gericht om je dosha te bepalen, om de imbalans op te sporen en te herstellen. De behandelmethode die we in India zullen ondergaan is panchakarma.

Geschiedenis panchakarma

De methode van Panchakarma is zo oud als de ayurveda en staat uitvoerig beschreven in klassieke ayurvedaboeken. Zelfs koningen, maharadja’s en priesters zworen bij een jaarlijkse panchakarmakuur voor hun spirituele groei en uitgebalanceerde gezondheid. Door het opkomen van de westerse geneeskunde kwam deze traditionele geneeskunst in de verdrukking. Tot in de jaren zeventig kwam panchakarma alleen in Zuid-India nog voor, maar door de goede resultaten van de methode trok het de aandacht van de medische wereld en werd panchakarma geherintroduceerd in ayurvedascholen in de rest van India. De laatste twintig jaar neemt de aandacht voor panchakarma ook buiten India toe, dankzij de inzet van gezondheidsgoeroes zoals Deepak Chopra. Ayurvedische producten zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar.

Wat is panchakarma?

Panchakarma is in ayurveda de meest gebruikte therapievorm voor vrijwel alle ziekten. Het is een reinigings- en vitaliseringsmethode gericht op het herstellen en verlengen van de fysieke-, geestelijke gezondheid en het bewustzijn. Dit gebeurt door je lichaam van gifstoffen te reinigen, balans in je systeem te brengen en je stofwisseling te verbeteren. Panchakarma (letterlijk: vijf handelingen) hanteert vijf verschillende methodes om het lichaam te reinigen, elk gericht op een specifieke imbalans van de dosha’s (kapha, vata en pitta):

 1. Vamana : emesis, oftewel therapeutische maagreiniging. Dit wordt uitsluitend gedaan bij patiënten met een te hoge kapha-dosha.
 2. Virechana: purgeren, oftewel reiniging van de dunne darm en de lever door middel van het toedienen van kruidenvloeistoffen. Doel is om overmatige pitta te verwijderen.
 3. Basti: toedienen van laxerende middelen en klysma’s aan het darmstelsel. Doel is om het overmatige vata te verwijderen en zo het spijsverteringsstelsel te reinigen en herstellen. Nadruk ligt hierbij op de dikke darm.
 4. Nasya: nasale therapie, bestaande uit behandeling van het slijmvlies in de neus en oren. Dit gebeurt bij mensen met aandoeningen in de nekstreek en het hoofd, zoals verkoudheid, allergieën, migraine, epilepsie, hersenaandoeningen en problemen aan de ogen en oren.
 5. Raktamokshan: aderlaten en verwijderen van overtollig onrein bloed. Dit wordt gedaan bij patiënten met problemen aan het hart- en vaatstelsel. Deze methode wordt niet toegepast op de bestemming van de Gezondheidsreis.

De kuur zelf heet pradhana karma. Deze wordt voorafgegaan door purva karma (voorbereiding) en afgesloten met paschat karma (de nazorg). Verder maken onder meer massages, stoombehandelingen en kruidenbaden deel uit van de behandeling.

Resultaat panchakarma en 30 dagen gezondheidsreis India

Panchakarma kan je verder helpen je gezondheid structureel in stand te houden door positieve veranderingen in je leven te realiseren. De technieken van panchakarma lijken eenvoudig, maar de effecten zijn krachtig en effectief. Door de holistische, natuurlijke aanpak wordt het lichaam op fundamenteel niveau ontdaan van gifstoffen en worden de subtiele energiekanalen geopend. De levensenergie die dan vrijkomt verhoogt de vitaliteit en rust, het vertrouwen en welzijn.

karma trajecten
voeding

Detox & lichaamsreiniging

Er verschijnen boeken over, en bekende Nederlanders wagen zich eraan: 28 dagen detox. Hoewel de panchakarma-behandeling strikt volgens ayurvedische inzichten verloopt, begin je ook met deze reis aan een periode van 28 dagen detox, oftewel ontgiften. De detox, het ontgiften of ontslakken zijn allemaal geïnspireerd door de panchakarmamethode.

Waarom 28 dagen?

Voorafgaand aan de 21-daagse kuur in Chilianaula nemen we drie dagen voorbereiding, waarin we het lichaam laten wennen aan de behandeling, voeding en thee. En na afloop van het verblijf in de gezondheidskliniek is er een periode van vier dagen herstel.

Een periode van 28 dagen is essentieel voor een grondige reiniging en revitalisering, maar nog belangrijker: er is dan genoeg tijd om de dynamiek van je eigen lichaam te leren kennen en om iets nieuws aan te leren. Het doel van deze reis is immers om je gezondheid structureel, dus ook na afloop van de reis, te verbeteren.

30 dagen gezondheidsreis India Himalaya

Tegenwoordig kun je overal ter wereld terecht voor een kuur of retraite, dus waarom zou je er helemaal voor afreizen naar de Himalaya? Hier zijn meerdere goede redenen voor:

 1. Lucht: de gezondheidskliniek ligt op een intermediaire hoogte van 1950 meter. Ideaal, want behalve een zeer schone lucht betekent dit dat je nog geen hoogteziekte krijgt (dat punt ligt boven de 2000 meter). Wel treedt er een hematologische verandering op, de zogenaamde hypoxische stimulus, die de aanmaak van rode bloedcellen door het beenmerg stimuleert en daarmee de opname van zuurstof. Behalve op de zuurstof heeft deze verandering effect op processen als de opname van voedingsstoffen, hormonen, water, kooldioxide en afvoer van afvalstoffen. Dit sluit aan op de basisprincipes van ayurveda, die gericht zijn op het realiseren van een goede kwaliteit van het bloed. Na drie dagen op deze hoogte te zijn, komt dit proces al op gang, en binnen een week treedt een zichtbare verandering van het bloed op. Het effect hiervan houdt 120 dagen aan, de levensduur van een rode bloedcel.
 2. Ayurvedische kruiden, specerijen en gewassen: de kruiden die panchakarma zo succesvol maken groeien allemaal in het wild in de Himalaya; ze zijn niet gecultiveerd en door de combinatie van de zuivere lucht, water en natuur zijn dit de meest krachtige kruiden. Ze worden nog geoogst door ‘kruidenvrouwtjes’. Een paar voorbeelden: kaneel, kruidnagel, gember, aloë vera, salie.
 3. Water: het water in de omgeving is smeltwater van gletsjers en zuiver bergwater, met bijzondere samenstelling. Water in Nederlandse steden is tientallen keren gerecycled, en bevat hierdoor sporen van chloor, pesticiden, antibiotica, hormonen (zoals anticonceptiemiddelen), fluor, enzovoort. De toxische waarde is enorm hoog. Hier tegenover staat het water in de Himalaya, dat zo zuiver is als je je maar kunt voorstellen. Al na een week zul je hierdoor merken dat je huid hierdoor verandert en zachter wordt.
 4. Historisch: panchakarma werd ontwikkeld in deze omgeving. We verblijven in dit historische gebied waar de veda’s zo’n vijfduizend jaar geleden werden geschreven en deze behandelingsmethode gestalte kreeg. Chilianaula ligt aan oeroude verbindingswegen die de Himalaya oversteken.
 5. Spiritueel: door de historische betekenis van deze omgeving heerst er een natuurlijke spirituele energie, wat vooral te merken is bij de vele eeuwenoude tempels, bedevaartsplekken en andere pelgrimsoorden (zoals de Suryatempel, Dandeshwartempel, Katarmal, Jageshwar). Ook wordt het gebied doorkruisd door de zesduizend jaar oude Yatraroute, die tot doel heeft om het karma te reinigen.
 6. Natuur: de natuur in Kumaon is divers en uitbundig. Zo vind je (sub-) tropisch woud en naaldwouden, eikenbossen, cypressenwoud en alpenbos. De fauna varieert van katachtigen (tijgers, sneeuwluipaard, civetkat, luipaard en panter) en hondachtigen (Indiase vos, jakhals, hyena’s) tot beren, olifanten, een breed spectrum aan vogelsoorten, enzovoort enzovoort. In de buurt van het gezondheidscentrum zijn talloze natuurreservaten.
 7. Geografisch: Chilianaula (Kumaon) leunt tegen Tibet en Nepal aan en bevindt zich in de Himalaya, vlak onder het dak van de wereld. Het uitzicht is adembenemend, zo kun je vanuit het gezondheidscentrum bijvoorbeeld de Nanda Devi zien (7800 meter hoog).

Voorbereiding, algemene intake en begeleiding

Inbegrepen in de reiskosten van de 30 dagen gezondheidsreis India zit een persoonlijk intakegesprek in Nederland in de periode voorafgaand aan de reis. Doel is om kennis te maken en je specifieke wensen en eventuele klachten in kaart te brengen. De ayurvedische behandelingen in India zullen vervolgens op je individuele wensen worden afgestemd. Het is belangrijk om te realiseren dat je tijdens deze intensieve ‘reis naar binnen’ een maand lang door verschillende lichamelijke, emotionele en psychische fasen heen gaat, en ook daarna zal het effect van de kuur nog een tijd aanhouden.
In India is er gelegenheid tot een sharing op een vast moment op de dag. In dit gezamenlijke gesprek kunnen vragen beantwoord worden en wordt je persoonlijke proces ondersteund.

Het centrum in Chilianaula volgt een gestructureerd dagritme, waaraan we ons vol vertrouwen kunnen overgeven. Er is een gediplomeerde arts in het centrum aanwezig, die tijdens de behandeling toezicht houdt. Hij heeft een gedegen opleiding in de ayurveda achter de rug en jarenlange ervaring in de kliniek. Consultaties bij deze arts zijn bij de reis inbegrepen.

Programma 30 dagen gezondheidsreis India

Wat is het programma van de vakantie, wat zit er bij inbegrepen en hoe zien de dagen eruit?

 • Dag 1, vertrek vanaf Schiphol
 • Dag 2, ‘s ochtends aankomst New Delhi en ’s middags aankomst Chilianaula
 • Dag 3, aanvang retraite
 • 21 dagen ayurvedische behandeling in Chilianaula:
  • 1e week: diepe ontspanningsmassages en zacht maken van de organen
   • Door voeding en kruiden het lichaam voorbereiden op loslaten
  • 2e week: diepe reinigingsbehandelingen van organen en lymfestelsel en stimulerende massages
   • Door voeding en kruiden wordt deze reiniging versterkt
  • 3e week: diepe integratiefase van gehele systeem – lichaam geest en balans door behandelingen en massages
   • Voeding is afgestemd op nieuwe stimulering van weefsel en revitalisatie
    Proces van zuivering en balans zal weken doorgaan na de behandeling
  • 21 dagen yoga: ochtend- en middagles
  • 21 dagen meditatie: ‘s ochtends en ‘s middags in de tempel
  • In totaal ondergaan we een ‘28 dagen-detox’: voorafgaand aan het retraite en na afloop zullen we een aantal dagen bezig zijn met de kuur
  • De ayurvedische behandelingen zijn op de persoon afgestemd en bestaan uit ayurvedische kruiden, -medicijnen en –voeding
  • Essentiële voorbereiding op de ayurvedische behandeling bestaat uit massage en stoomtherapie
  • Detox door voeding en kruidenthee: drie maaltijden per dag, gehele dag door is er kruidenthee
  • Hierna is er gelegenheid om bezoeken af te leggen aan tempels en bezienswaardigheden in de omgeving
 • Hierna rustdagen met bezoek en overnachting in een andere omgeving; de ashram in Haidakhan.
 • Dag 30: aanvang terugreis via Delhi naar Nederland
 • Dag 30: aankomst Schiphol, Amsterdam: thuis!

Dagprogramma

Ochtend
06.00 uur: yoga (asana’s)
07.00 uur: ochtendthee
07.15 uur: mantra meditatie in tempel
08.00 uur: ontbijt
09.00 uur: rust
09.00 – 12.00 uur: ayurvedische behandeling 1

Middag
12.00 uur: lunch
13.00 uur: rust
13.00 – 16.00 / 17.00 uur: ayurvedische behandeling 2
16.00 uur: middagthee
16.00 uur: yoga (pranayama)
17.00 uur: sharing in de groep

Avond
18.00 uur: avondeten
19.00 uur: avondmeditatie (mantra’s in de tempel)
21.00 uur: rust

Na afloop van de 30 dagen gezondheidsreis India

Het zou natuurlijk zonde zijn na de 30 dagen gezondheidsreis India, als je na de kuur meteen in oude patronen vervalt. Tijdens de retraite krijg je daarom advies mee om je proces, dat ook na de reis doorgaat, op een gezonde manier te ondersteunen. Je kunt daarnaast persoonlijk afgestemde ayurvedische preparaten kopen om het proces van ontgiften in de maanden erna verder te helpen. Tot slot kun je voor persoonlijke coaching en begeleiding afnemen.

Interesse in deze reis?

Neem contact op met reisorganisator Anjanidebie voor een intake.

5/5

Shaktiprana scoort een 5,0 op basis van 13 reviews. Bekijk alle reviews.

Shakti Prana valt onder de GAT-Wkkgz klachtrecht en GAT-tuchtrecht bij de Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten (GAT). Klik hier voor meer informatie.

Winkelwagen
Scroll naar boven
× Hoe kan ik je helpen?