
Masterclass basis koken 5-delige cursus “De Ayurvedische keuken”
11 januari - 8 februari
€375,00
Van 11 januari 2023 tm 8 februari 2023 in Rotterdam
De toekomst is vegetarisch/veganistisch! En er is geen mooiere keuken om vega(n) mee te koken dan de Ayurvedische keuken. De Ayurvedische keuken is de authentieke Indiase yoga-keuken, deze is meer dan 5000 jaar oud maar actueler dan ooit. Deze cursus is gebaseerd op de klassieke principes van Ayurveda.
Door het juiste gebruik van kruiden en specerijen in combinatie met pure, (biologische) ingrediënten maak je vele heerlijke gerechten. Zo simpel en toch zo perfect. Voor bijna elk recept wordt de veganistische versie gegeven en de meeste gerechten zijn van nature glutenvrij.
Ideaal voor jezelf en je gezin, maar ook als je je als restaurant of cateringbedrijf wilt onderscheiden met een uniek aanbod aan vega(n) gerechten en menu’s. Of voor groepen wilt koken of zelf kooklessen wilt gaan geven.
Je ontvangt een certificaat van deelname.
Vijf woensdagavonden van 19.00 – 21:00 uur
De cursus wordt gegeven door Anjanidebie.
Er is geen keuken ter wereld die zoveel mogelijkheden biedt om heerlijk en weldadig vegetarisch/veganistisch te koken als de Ayurvedische keuken. Gebaseerd op de eeuwenoude wijsheid van Ayurveda, dus behalve heerlijk ook nog zeer weldadig voor lichaam en geest.
Puur! Dankzij het juiste gebruik van kruiden en specerijen maak je de heerlijkste gerechten met eenvoudigweg verse biologische groenten, fruit, noten, peulvruchten, granen, eventueel wat zuivel, en wat kokosolie of ghee. Daardoor ook supergezond en verrassend goedkoop!
Elke les van deze cursus heeft een thema, en stap voor stap maak je je het Ayurvedische koken eigen.
We koken in deze cursus “breed” Ayurvedisch (tridosha), dus geschikt voor het koken voor een gezin, restaurant, catering en groepen. Van gerechten voor elke dag tot feestmenu’s.
Data en tijd
Woensdagavond, de Ayurvedische kruidenthee staat klaar om 18.45.
- Les 1:
Introductie, kruiden in de hoofdrol.
Woensdag 11 januari 2023 19.00-21.30 uur - Les 2:
Het goud van de Vedische keuken: ghi en mungdahl. De dagelijkse maaltijd
Woensdag 18 januari 2023 19.00-21.00 uur - Les 3:
Lezing over Ayurveda. Gerechten die de dosha’s balanceren plus snelle en gemakkelijke gerechten.
Woensdag 25 januari 2023 19.00-21.00 uur - Les 4
Hoe leer ik een menu maken (met o.a. jullie verzoekjes)
Woensdag 1 februari 2023 19.00 – 21.00 uur - Les 5
Ayuvedische hapjes en meer
Woensdag 8 februari 2023 19.00-21.00 uur - Les 6: Ayurvedische kooksessie*
Woensdag 15 februari 2023
18.00- 22.00 uur
*Optioneel is de cursus uit te breiden met een 4,5 uur durende kooksessie, ook wel guerilla cooking genoemd, waarbij alle eerder geleerde vaardigheden aan bod komen. “We halen mooie spullen van onze handelaren en gaan daarmee aan de slag. Niemand, maar echt niemand, weet van tevoren wat er op tafel komt en dit is de ultieme gelegenheid om jullie geleerde skills toe te passen in de praktijk en de cursus af te sluiten”. Deze extra les kost regulier €125,00, maar alle cursisten van de basiscursus mogen voor €100,00 deelnemen aan deze avond.
Bij elke les theorie over:
De Ayurvedische keuken en Ayurveda, de samenstelling van een Ayurvedische maaltijd, de werking van de specerijen en kruiden, de zes smaken, voedselcombinaties enzovoort.
Tussen de lessen in kun je de gerechten uit de les en andere gerechten thuis oefenen. We maken een groepsapp waarop iedereen foto’s van zijn of haar gerechten kan delen en waar je tussendoor nog vragen kunt stellen.
Een Ayurvedische journal is het lesboek voor deze cursus inclusief de besproken theorie en recepten.
Locatie:
Kookstudio Van Belle
Joubertstraat 74
3072 XZ ROTTERDAM
Kosten
€ 375,- inclusief thee en lekkers. Certificaat van deelname aan het eind van de cursus.
Maximaal 24 deelnemers (onder voorbehoud) bij minimaal 10 deelnemers gaat de cursus door.