ayurvedische behandelingen

Anamnese gesprek
Voorafgaand aan de ayurveda behandeling wordt er een anamnese gesprek gevoerd. Dit heeft als doel het in kaart brengen van vragen en eventuele klachten. Een uitgebreide anamnese levert zowel de therapeut als de betrokken cliënt veel informatie op. Je bewust worden van de resultaten van je dagelijkse manier van doen leidt vaak al naar een oplossing voor ongemakken en kwalen. Je opnieuw bewust worden van je lichaam, hoe het functioneert en hoe onze geest daar op van invloed kan zijn, is een belangrijk uitgangspunt van de Ayurveda.

Aan de hand van pols-, en tondiagnostiek, observaties van lichamelijke kenmerken en gedrag wordt de conditie van de cliënt bepaald. Het ontlastingspatroon wordt in kaart gebracht en eventuele klachten doorgenomen. Dit alles vormt de basis om een behandelplan op te kunnen stellen. Bij volgende bezoeken aan Layur praktijk worden de resultaten geëvalueerd. Wanneer er adviezen en/of ayurveda supplementen zijn voorgeschreven wordt nagegaan welk resultaat die hebben opgeleverd. Er wordt ondersteuning geboden bij het toepassen van de voedingsadviezen die gebaseerd zijn op de Ayurveda.

Indien nodig wordt een uitgebreid voedingsadvies gegeven, afgestemd op eventuele voedsel intolerantie, spijsverteringsproblemen en overgewicht. Ter ondersteuning van een bepaald dieet kunnen er kruidencomplexen worden voorgeschreven die in de Ayurveda worden gebruik.

Ayurvedische massage
Een ayurvedische massage is een klassieke ayurvedische lichaamsmassage (abhyanga) De massage brengt lichaam en geest weer in balans, waardoor u meer in evenwicht komt. De doorbloeding en uitscheiding worden gestimuleerd. Vermoeidheidsklachten, stress en slapeloosheid verdwijnen of worden minder, omdat u zich heerlijk ontspannen voelt.

Uw gehele lichaam wordt gemasseerd met warme kruidenolie afgestemd op uw constitutie en eventuele klachten. De massage kenmerkt zich naast de keuze van de olie ook door de verschillende technieken die toegepast worden. Dit is afhankelijk van welke dosha er overheerst. Rustige strijkbewegingen worden afgewisseld met lichte druk en kneedtechnieken.

Shirodhara
Shirodhara is een van de belangrijkste behandelingen bij het verminderen van stress. Shirodhara betekent een letterlijk een warme stroom op het hoofd. Dit is een zeer effectieve behandeling om te ontspannen. Wanneer u gespannen of bent, slecht kunt slapen, veel piekert en onrustig bent dan is deze behandeling aan te raden.

De behandeling start met een lichaamsmassage met kruidenolie afgestemd op uw constitutie. De massage draagt er toe bij dat er al ontspanning is voordat de shirodhara start, hierdoor zal de shirodhara meer effect hebben. Tijdens de shirodhara komt er een warme oliestroom op uw voorhoofd. Deze continue stroom zorgt voor rust en ontspanning.

Nasya
Nasya is een van de vijf Panchakarma(reiningings) behandelingen waarbij de holtes van het hoofd gereinigd worden.

De behandeling begint met een hoofd- en gezichtsmassage met warme olie, opgevolgd door een stoombad, waardoor de holtes zich openen. Vervolgens wordt er via de neusgaten een vloeistof naar binnen gedruppeld. De behandeling wordt afgesloten met het inademen van medicinale rook.

Indicaties: nekklachten, (aangezicht)verlamming, neusaandoeningen, frozen shoulder, migraine en andere hoofdpijnen, verkoudheid, voorhoofdsholteontsteking, mentale aandoeningen, Parkinson.

Gati Basti
Gati basti is een behandeling die wordt toegepast bij diverse rugklachten. Ook is deze behandeling geschikt voor pijn tussen de schouderbladen. Het doel van deze behandeling is om de pijnlijke plek tot diepe ontspanning te brengen. Gati basti wordt met zeer hete olie gedaan waardoor het effect van diepe ontspanning tot diepere lagen kan doordringen.

Er wordt een ring van deeg bevestigd rondom het pijnlijke gebied. Dan wordt er speciale ayurvedische olie verwarmd en rustig In de ring gegoten. Deze olie wordt weer verwijderd en een aantal keer herhaald. Duur: De behandeling duurt ongeveer een half uur. Afhankelijk van de ernst van de klachten wordt deze behandeling herhaald.

Netra basti
De ogen worden behandeld met warme ghee.

Eerst wordt een deegrand gemaakt die rondom de ogen wordt gevormd waarbinnen de warme ghee kan worden gegoten. Deze behandeling wordt afgesloten door minimaal een half uur met gesloten ogen te rusten. Afhankelijk van de klacht wordt de behandeling enige malen herhaald.

Pindaswedana
De Pinda Sweta is een behandeling met warme kruiden bundels op basis van gekookte rijst.

Pindaswedana is een zogenaamde ’Swedana’-behandeling, een therapievorm waarbij het lichaam met warmte wordt behandeld en die transpiratiebevorderend werkt. Maar pindaswedana is ook een zogenaamde oliebehandeling. Kleine buideltjes (‘stempels’) gevuld met kruiden worden in warme ayurvedische olie gedompeld. Met de warme kruidenstempels vol olie wordt het lichaam vervolgens gemasseerd. De kruidenstempels hebben een reinigend en therapeutisch effect. De olie wordt afgestemd op de persoon.

Deze combinatie van Snehana (oliebehandeling), Swedana (warmte / transpiratiebehandeling) en verzorgende kruidentherapie is zeer compleet.Het is als het ware een lokale, direct op het lichaam toegepaste saunabehandeling, inclusief oliemassage en kruidenpakking. Daarbij kan men ook nog de energiebanen positief behandelen.

Deze behandeling heeft een goed effect bij spier- en gewrichtsklachten.

Swedana
Binnen de Ayurveda wordt gewerkt met warmtebehandelingen. Een van deze behandelingen is de Swedana (stoomcabinebehandeling).

Deze behandeling is erop gericht om de spieren en het gehele lichaam te laten ontspannen. Door de warmtebron gaat het lichaam transpireren en kan zo haar overtollige afvalstoffen uitscheiden. De swedana box is in de Ayurveda praktijk altijd zo gemaakt dat het hoofd erbuiten blijft. We houden het hoofd graag koel om oververhittende voorkomen.

De swedana wordt gebruik wanneer het uitzweten van toxische stoffen nodig is. Hij is dan ook een vast onderdeel in de Pancha karma kuur. De warmte in de swedanabox is behaaglijk en werkt ontspannend. 20 minuten in de warme box is veelal voldoende om flink te zweten.

ayurvedische behandelingen